بیکاری ۷۰۰ هزار نفر در قنادیها و شیرینیفروشیها؟ کرونا و تلخ کامی قنادیها
دنیایاقتصاد- حبیب آرین : قنادیها و شیرینیفروشیها از اصنافی هستند که اگرچه جزو مشاغل پرخطر محسوب نمیشوند اما در دوران کرونا تقاضا برای محصولات این صنف بهشدت کاهش پیدا کرده به نحوی که بسیاری از واحدهای آن به تعطیلی کشیده شده است. شرایطی که ویروس کرونا بهوجود آورده این صنف را کاملا به رکود کشانده است. […]
شرایطی که ویروس کرونا بهوجود آورده این صنف را کاملا به رکود کشانده است. کرونا البته تنها مشکل این صنف نبوده بهعنوان مثال تامین شکر، افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه از دیگر مسائلی است که این صنف در ماههای اخیر با آن دست به گریبان بوده است. در عین حال در این دوره زمانی حدود ۲۰ درصد قیمت محصولات این واحدها افزایش پیدا کرده است. اما هیچ کدام از اینها دلیل اصلی کاهش تقاضا و رکود این بازار نبوده است. خطر انتقال ویروس کرونا توسط این محصولات و پرهیز مردم از خرید مهم ترین علت به رکود رفتن این بازار بوده است. اگرچه فعالان اقتصادی این صنف تلاش کردند همراه با دیگر صنوف اقتصادی از بهداشتی بودن محصولات اطمینان حاصل کنند و خطر انتقال را کاهش دهند. بهعنوان مثال اتحادیه صنف قنادان همواره با بخشنامههای مختلف و توصیه در فضای مجازی و پیامکهای مختلف، تمامی واحدهای تحت پوشش خود را به رعایت کامل بهداشت واداشته است. از سوی دیگر کارگران این واحدها تمامی آموزشهای لازم جهت رعایت بهداشت و دریافت کارت بهداشت را گذراندهاند. بسیاری از قنادیها در محل ورود مواد ضد عفونی گذاشتهاند تا مشتریان به هنگام ورود از این مواد استفاده کنند. این در شرایطی است که تمامی شیرینیها در حرارت ۴۰۰ درجه پخته میشود و این ویروس در این دما امکان وجود و ماندگاری اش صفر است. با این حال از زمان اتمام پخت تا زمان انتقال به ظروف یخچالهای شیرینیفروشی، یا انتقال به مشتری همچنان میتوانند در چرخه انتقال ویروس قرار گیرند.
اگرچه بسیاری از قنادیها و اکثر واحدها به دستگاههای کاملا مکانیزه مجهز هستند و دخالت دست بسیار کم است؛ اما هیچ یک از این تلاشها نتوانسته رکود این بازار را در اوج شیوع کرونا بشکند. به نحوی که فعالان این صنف امید چندانی به بازگشت رونق به این بازار، حداقل تا پایان نیمه سالجاری ندارند.
ضرر و زیان جبرانناپذیر شب عید
رئیس اتحادیه قنادی، شیرینیفروشی و کافهقنادی با بیان اینکه فعالان این صنف هر سال از چند ماه قبل از عید کالاهای موردنیاز برای پخت شیرینی را تهیه میکنند، گفت: حتی بخشی از شیرینیهایی که ماندگاری طولانیتری دارد، برای عرضه در شب عید از یکی دو ماه قبل از عید آماده میشود که با شرایطی که بعد از شیوع ویروس کرونا در کشور ایجاد شد، این شیرینیهای تهیه شده به فروش نرسید و بر این اساس اصناف فعال در این بخش دچار ضرر و زیان انباشته شدیدی شدهاند. علی بهرهمند در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» میگوید: در صورت بازگشایی واحدهای صنفی باز هم مشتری نخواهیم داشت، زیرا مردم نگران سلامتی خود هستند و با توجه به ترسی که از ابتلا به ویروس کرونا دارند ترجیح میدهند موادغذایی مانند شیرینی را خریداری نکنند.
مالیاتها، حق بیمه کارگری، پرداخت قبوض
بهرهمند با بیان اینکه با این شرایط ادامه کار برای فعالان این صنف بسیار سخت شده میگوید: از دولت میخواهیم تا در زمینه مالیاتها، حق بیمه کارگری، پرداخت قبوض انرژی مساعدت کند و با دادن تسهیلات بانکی کم بهره از فروپاشی واحدهای صنفی جلوگیری کند. بهرهمند میگوید امیدوار بودیم که فروش ما بعد از ۱۵ فروردین در اعیاد شعبانیه و ماه رجب بیشتر شود اما این اتفاق رخ نداد و بعید میدانیم تا چند ماه آینده وضعیت بهبود یابد.
۳۵ هزار واحد صنفی قنادی در سراسر کشور
رئیس اتحادیه قنادی، شیرینیفروشی و کافهقنادی با بیان اینکه ۳۵ هزار واحد صنفی قنادی در سراسر کشور وجود دارد، میگوید: برخی از واحدهای صنفی قادر به پرداخت حقوق کارگران نیستند، در نتیجه اعلام کردهاند که قصد تعدیل نیرو دارند.
او ادامه میدهد: از آنها خواسته شده که فعلا تا روشن شدن وضعیت صبر کنند و اقدامی برای تعدیل نیرو انجام ندهند. البته در این مورد در نهایت کارفرما تصمیمگیر خواهد بود و ما اقدام خاصی برای ممانعت از این کار نمیتوانیم انجام دهیم. بهویژه واحدهایی که مستاجر هستند تحت فشار وحشتناکی قرار گرفتهاند.
او در توصیف مشکلات پیش آمده میگوید: همکارانی را میشناسم که حتی موفق نشدهاند حق بیمه تامیناجتماعی را پرداخت کنند. حتی برخی از آنها در پرداخت فیشهای آب و برق با مشکل رو به رو شدهاند. این فعال صنفی در پاسخ به این سوال که برآورد شما از زیانهای انباشته شده این صنف چقدر است، میگوید: فعلا نمیتوانیم برآورد دقیقی از میزان زیانهای انباشته ارائه دهیم، زیرا آمار دقیقی در این خصوص نداریم. اما بخش بالایی از مواد اولیه خریداری شده توسط قنادان منقضی شده است، بسیاری از محصولات تولیدی خریداری نشده و تعهدات بابت خرید مواد اولیه همچنان باقی مانده است.
او با اشاره بهوجود ۳۵ هزار واحد صنفی در سراسر کشور و ۲۰۰۰ واحد صنفی در تهران میگوید: در برخی از این واحدها ۱۵۰ نفر و در برخی از این واحدها ۱۰ تا ۱۵ نفر مشغول به کار هستند. اگر هر واحد صنفی بهصورت متوسط ۲۰ کارگر داشته باشد یعنی حداقل ۷۰۰ هزار نفر کارگر در صنف قنادی و شیرینیفروشی شاغل هستند و این افراد و خانوادههای این افراد بهطور مستقیم در این شرایط آسیب میبینند، ضمن اینکه مشاغل زیادی بهطور غیرمستقیم با این کسبوکار در ارتباط هستند.
تعدیل کارگران و افزایش بیکاری
بهرهمند در مورد نوع حمایت دولت از این صنف نیز میگوید: در شرایط خاصی که بر اثر شیوع ویروس کرونا برای کشور بهوجود آمده است از دولت خواستاریم تا با حمایتهای لازم مانع تعدیل کارگران و بیکاری آنها شود. همچنین معافیت مالیاتی ۶ ماهه دوم ۹۸ و ۶ ماهه اول ۹۹ تنها راه نجات واحدهای شیرینیفروشی است. پرداخت تسهیلات و وامهای کمبهره از دیگر فعالیتهایی است که دولت میتواند به واحدها پرداخت کند تا این واحدها بتوانند این تسهیلات را در دراز مدت بازپرداخت کنند. او در پاسخ به این سوال که آیا این صنف میتواند از وام بانکمرکزی که قرار است برای حمایت از کسبوکارها پرداخت شود، بهره ببرد،گفت: تاکنون بخشنامهای در این خصوص دریافت نکردهایم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰